Sign in
Download Opera News App

 

 

10 Worst Things You Can Do To Your Hair

Everyone wants their hair to be beautiful, strong and shining. Although a well-balanced diet and proper hair care are the most effective ways to reach this objective. In this article, I'll reveal few things you are probably doing poorly without you realizing it.

To maintain your hair, stay away from the items on this list:

1. Waiting too long for a trim or cut

If your hair is split or frizzy, appears untidy and out of shape, tangles easily or acquires a lot of single knots, you're probably overdue for a haircut, especially if you want long hair.

If you trim your hair on a regular basis, it will be longer; not because your hair will grow faster, but because the ends will not split and break.

Solution: Go to the hairdresser on a regular basis.

2. Dyeing it yourself (DIY)

DIY is great for a lot of things, but coloring your hair isn't one of them unless you're a professional hairdresser or at the very least know what you're doing.

You'll almost certainly end up at a salon anyhow, but fixing whatever you've done will be far more difficult and expensive. Allow the specialists to handle it from the start.

An appointment with a hairdresser is the solution.

3. Brushing or styling wet hair

When your hair is damp, it is extremely fragile and more likely to break. You can play around with it the next time you wash your hair to see whether it works.

Choose one (and only one; we don't want you to go bald) and attempt to break it. When opposed to when the hair is dry, you will notice that it breaks far more easily. The brush accomplishes the same thing, but it breaks hundreds of hairs instead of just one.

The heat from heated tools (such as a curler or straightener) causes the water to evaporate rapidly, and as we all know from school, water expands as it evaporates, causing your hair to break. Furthermore, employing hot tools will simply end the damage by frying your hair.

Solution: wait till it's completely dry before brushing or styling it, and use heat protection products if possible.

4. Using dirty brushes

Even if you can't see it, a lot of dead skin particles get up on your brush when you brush your hair. Dead skin provides the ideal environment for bacteria of all kinds to thrive. It can be transported back to your scalp if you don't wash your hair brushes on a regular basis.

Solution: before combing your hair, wash your brushes or place a tissue on the brush. After brushing, throw away the tissue and keep the brush clean.

5. Washing your hair too frequently with very hot water is bad for your hair.

Natural oils produced by glands in our scalp are vital for healthy curls, but hot water can strip them away, leaving your hair dry and brittle. Over washing will have the same effect in the long run. Hairstylists recommend washing your hair twice a week, or three times if your hair is really oily.

Solution: simply wash your hair with warm water and don't wash it every day.

6. Not using conditioner or using it instead of shampoo

Shampoos and conditioners are two distinct products that serve separate objectives and cannot be used together. Shampoos clean, while conditioners hydrate.

Here's an example of a simple comparison: Your car requires both gasoline and oil, not just one.

These are two separate items, and your car will not enjoy it if you put petrol in the place where oil should go. It's the same with your hair: if you use conditioner instead of shampoo, or if you don't use shampoo at all, your scalp will not thank you. Although, in comparison to the car, the damage will most likely be less costly.

Solution: use both shampoo and conditioner in that order.

7. Not changing hair products when the hairs changed

There are lots of different products on the market these days – for thin, coarse, colored, damaged hair and much more. They have slightly different ingredients depending on the purpose. If your hair has changed, so should the products.

Let's do a car comparison again. We all know that you shouldn't put petrol into a diesel. So why would you use shampoo for oily hair if you have bleached dry locks?

Solution: time to go shopping.

8. Brushing your hair frequently and from the roots

Brushing your hair from the roots results in a big knot and the loss of a lot of hair. This weakens the roots as well. Overbrushing has a similar effect. In general, don't fix what isn't broken; in other words, don't brush what doesn't need to be brushed.

Solution: start brushing your hair from the ends and work your way up to the roots, untangling knots as you go (but don't go overboard).

9. Having a tight hairstyle too often

If you tie your hair very tightly all the time, it will eventually be damaged since the hair will be pulled from its roots. If you prefer a ponytail, avoid hair ties with metal pieces and change the height of your tie every day, alternating "up" and "down" days.

Solution: knot your hair every now and then, but not every day.

10. Too much exposure to the sun

When we plan to spend a long time outside, we usually remember to apply sunscreen, but we frequently neglect to cover our hair.

Overexposure to the sun harms not just your skin but also your hair. UV radiation is likely to blame if your hair is significantly discolored, appears and feels dry, and has a lot of split ends.

Wear a cap or a scarf as a solution.

Some tricks are likely to have gone unmentioned. If you'd want to share your favorite, please do so in the comment section below and also share this piece with someone.

Content created and supplied by: Longsonkev (via Opera News )

COMMENTS

Load app to read more comments